Dostupni linkovi

Sud BIH sjutra o terorističkom aktu u Bugojnu


U Sudu Bosne i Hercegovine za sjutra je zakazano ročište za izjašnjenje o krivici Harisa Čauševića i još petorice optuženih za teroristički čin u Bugojnu i pomaganje počiniocu poslije krivičnog djela.

Sud BiH potvrdio je 22. decembra prošle godine optužnicu Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića koja ih tereti da su 27. juna prošle godine počinili teroristički čin u kojem je nanesena velika šteta na objektu Policijske stanice u Bugojnu, i pri čemu je smrtno stradao policajac, a više ih je povrijeđeno.

Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi su za pomaganje počiniocu poslije krivičnog djela.

Realizovanjem terorističkog napada optuženi su imali za cilj ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Osmanagić, Špago i Keško optuženi su da su prikrivanjem i na drugi način pružili pomoć počiniocima krivičnog djela, za koje je zakonom BiH propisana kazna dugotrajnog zatvora.

Bugojanac Haris Čaušević Oks osumnjičen je da je postavio 15 kilograma eksploziva ispred Policijske stanice Bugojno, kada je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, a više njegovih kolega teže i lakše ranjeno.
XS
SM
MD
LG