Dostupni linkovi

SB UN o tromjesečnom izvještaju za Kosovo 16. februara


Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatraće situaciju na Kosovu i najnoviji izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna na sjednici 16. februara.

Najnoviji tromjesečni izveštaj generalnog sekretara UN odnosi se na period od 19. oktobra prošle, do 15. januara ove godine.

Ban je u izvještaju, u koji je imao uvid Tanjug, naveo da je UNMIK spreman da u potpunosti podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao i da očekuje da će u narednom periodu biti napretka u otvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

Ban je, takođe, naveo da je objavljivanje izveštaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao i jednoglasno usvajanje rezolucije u Parlamentarnoj skupštini SE, izazvalo vrlo različite reakcije i talas nezadovoljstva političara na Kosovu i u Albaniji.

U izveštaju generalnog sekretara UN napominje se da je UNMIK još 2003. Haškom tribinalu dao informacije i svoje nalaze u vezi s tim tvrdnjama, kao i da je krajem 2008. i početkom 2009. godine UNMIK prenio sva pomenuta dosijea na Euleks, koji je javno rekao da je spreman da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvestilac morao otkriti.

Ban u izvještaju takođe „izražava žaljenje što su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Beograda i Prištine“.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu vidjeti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprinijeti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti koja će dovesti do što skorijeg otpočinjanja dijaloga. Ostajem ohrabren rješenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup", naglasio je generalni sekretar UN.

Ban Ki-Mun ocjenjuje ukupnu situaciju na Kosovu kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gdje organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, prije svega onaj vezan za trgovinu narkoticima i krijumčarenje.
XS
SM
MD
LG