Dostupni linkovi

U prošloj godini primljeno 500 aplikacija


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu primio je tokom prošle godine oko 500 novih aplikacija protiv BiH zbog kršenja određenih prava, a na izvršenje je BiH do sada dostavljeno ukupno 226, na osnovu kojih bi BiH oštećenima trebalo da isplati oko pet miliona maraka, izjavila je zastupnik Savjeta ministara BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić.

Prema najnovijim podacima kancelarije zastupnika, tokom prve polovine 2010. godine Sud u Strazburu je primio oko 380 aplikacija protiv BiH, a iz posljednjeg izvještaja je vidljivo da su i do kraja prošle godine predmeti stizali u Evropski sud.

"Generalno gledajući, procesi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu pokretani su zbog neizvršenja presuda domaćih sudova, uključujući i odluke Ustavnog suda i Doma za ljudska prava, stare devizne štednje, vraćanja imovine, zatvorskih uslova, a stizale su i aplikacije koje se odnose na protjerivanje stranaca, dužinu sudskog postupka i slično", rekla je Mijićeva, prenose agencije.
XS
SM
MD
LG