Dostupni linkovi

Janša optužio Pahora da manipluše arhivima UDBE


Slovenski opozicioni čelnik i bivši premijer Janez Janša optužio je aktualnog premijera Boruta Pahora za moguću političku manipulaciju dokumentima nekadašnje Službe državne sigurnosti (SDS), iz vremena kad je Slovenija bila dio Jugoslavije.

O problematici načina čuvanja i pristupa toj osjetljivoj građi popodne će se održati sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka, nakon što je jednom publicisti zabranjen pristup tom arhivu o djelovanju "slovenske udbe", što je opozicija nazvala skandalom jer tvrdi da bi ti arhivi trebali prema zakonu biti svima dostupni.

Janša je međutim već tokom jutra u razgovoru za Slovenski radio odbacio tumačenja premijera Pahora da je dio spomenutog arhiva zatvoren za istraživanja zbog zaštite imena ljudi koji su u vrijeme Jugoslavije tajno surađivali sa SDS-om, ali ne na planu represije nego djelujući u inostranstvu u korist slovenskih nacionalnih interesa.

"Slovenija kao nezavisna država nije nasljednica nekadašnjeg režima i ti bi arhivi trebali biti javni", rekao je Janša u razgovoru za Slovenski radio.

Ustvrdio je kako je dio arhiva "slovenske udbe", nakon što je odbačen zahtjev publicista Igora Omerze da mu se u taj materijal omogući pristup, dvadesetak dana bio u uredu premijera Boruta Pahora, što otvara prostor za pitanja ne dolazi li do manipulacije tim gradivom, što je ocijenio "početkom kraja vladavine prava".
XS
SM
MD
LG