Dostupni linkovi

Jaka oluja na srednjem zapadu SAD


Snažna zimska oluja zahvatila je u srijedu srednji zapad SAD-a, donoseći snijeg i led koji je paralizovao aerodrome, škole, univerzitete i državne institucije.

Veliki dijelovi autoputeva na srednjem zapadu su zatvoreni, dok je snijeg gotovo paralisao život u Dalasu, Oklahomu, Tulsi i Čikagu, gdje se očekuje da će sniježni pokrivač dostići čak 60 centimetara.

Škole u Čikagu u srijedu ne rade zbog snježnog nevremena prvi put poslije 12 godina, a oba aerodroma će ostati zatvorena bar do sjutra popodne, prenosi AP.

"Svi treba da se pripreme za nevrijeme koje će se dugo pamtiti", izjavio je Hose Santiago, izvršni direktor Ureda za hitne slučajeve u Čikagu.

U mnogim gradovima na srednjem zapadu, škole, univerziteti i državne institucije rade skraćeno ili uopšte ne rade.

Dijelovi autoputeva su zatvoreni, a širom zemlje je otkazano 6.000 letova. Veliki broj ljudi poslušao je savjete nadležnih i odlučio da ostane kod kuće.

Oba aerodroma u Oklahomi su zatvorena, a na hiljade stanovnika u Teksasu ostalo je bez električne energije.

U Misuriju snježni pokrivač je dostigao 30 centimetara, a prvi put u istoriji, dio autoputa od Sent Luisa do Kanzasa je zatvoren zbog snježne oluje.

U glavnim gradovima srednjeg zapada i istoka SAD-a skraćena je radna sedmica, na ulicama nema mnogo ljudi, dok su pojedine prodavnice zatvorene.

Nacionalna meteorološka sužba je saopštila da će oluja gotovo obustaviti saobraćaj na nekoliko dana jer je kombinacija snijega i vjetra veoma opasna.

Očekuje se da će u četvrtak snježna oluja zahvatiti i sjeveroistok zemlje i donijeti još snijega.
XS
SM
MD
LG