Dostupni linkovi

File: Pred Srbijom je ozbijan posao na putu do članstva


Podnošenjem odgovora na Upitnik Evropske komisije Srbija je "pomerila" odnose sa Evropskom unijom na "novi nivo", ali tek joj predstoji "ozbiljan" posao na putu članstva u Uniji, izjavio je u utorak uveče komesar EU za proširenje Štefan File za televiziju B92.

"Ozbiljan posao tek počinje. Počeli smo proučavanje stotine hiljada stranica. Biće mnogo misija koje će dolaziti u Beograd", rekao je File i najavio dolazak u Beograd radi nastavka razgovora s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Upitan o saradnji s Haškim tribunalom, on je rekao da Vlada Srbije treba "ozbiljno" da shvati preporuke glavnog tužioca Serža Bramerca u vezi s potragom za preostalim haškim beguncima, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

"Važno je da preporuke Bramerca budu ozbiljno shvaćene i da se politička volja prenese u konkretne akcije da bi se ova dva begunca dovela pred lice pravde", rekao je File.

Na pitanje da li su kosovsko pitanje i evropske integracije povezani, on je odgovorio odrečno, ali je dodao da se tokom kasnijeg procesa integracija "sve povezuje sa svačim".
XS
SM
MD
LG