Dostupni linkovi

Mubarak predstavio novu vladu uprkos protestima


Egipatski predsjednik Hosni Mubarak postavio je danas novu vladu, a jedna od najvažnijih promjena u novom kabinetu je smena ministra unutrašnjih poslova Habiba al Adlija, prenijela je danas egipatska državana televizija.

Adlija, omraženog u narodu zbog brutalnosti policije i primjeni sile prema aktivistima opozicije, zamenio je na čelu tog ministrastva policijski general Mahmud Vagdi.

Na vijest o postavljanju nove vlade, međutim, hiljade demonstranata okupljenih na glavnom trgu Tahrir u centru Kaira uzvikivalo je "želimo pad režima".

Mubarak je najavio raspuštanje prethodne vlade u petak uveče, kada je i imenovao za novog premijera Ahmeda Šafika, ali su tu odluku demonstranti odbacili smatrajući da tim potezom predsJednik samo želi da ostane na vlasti.

U sastav nove vlade nije ušlo nekoliko funkcionera privrednika koji su držali važne sektore u ekonomiji proteklih decenija, a bili su bliski saradnici Mubarakovog sina Gamala, koji se u narodu smatra odgovornim za produbljivanje jaza između
bogatih i siromašnih, zbog ekonomske politike koju je vodio, a pretpostavlja se i da Mubarak današnjim potezom želi da se distancira od politike sina.
XS
SM
MD
LG