Dostupni linkovi

Parlamentarna skupština SE podržala osnivanje REKOM-a


U rezoluciji Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije, izvjestioca Pjetra Marćenara, koju je, prije dva dana, usvojila Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PS SE), posebno je istaknut značaj osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije (REKOM), saopšteno je danas iz Koalicije za REKOM.

Marćenaro je pozvao zemlje regiona da podrže uspostavljanje regionalne komisije za istinu i pomirenje, sa učešćem svih zemalja zahvaćenih sukobima, radi postizanja uzajamnog razumijevanja o prošlim događajima kao i priznavanja svih žrtava sukoba.

Marćenaro je rekao da je potrebno da PS SE da podršku inicijativi za formiranje regionalne komisije za istinu (REKOM), iza koje je stalo više od 1000 nevladinih organizacija i pojedinaca u regionu, kako bi se mobilisalo javno mnjenje i taj proces ne bi zasnivao samo na dobrovoljnom radu.

U rezoluciji se pozivaju sve zemlje bivše Jugoslavije da obezbijede da pitanje nestalih ostane prioritet, kao i da otvore svoje arhive i omoguće finansiranje građanskih inicijativa koje nastoje da popišu žrtve sukoba, čime bi se konačno riješilo pitanje nasljeđa prošlosti.

Takođe je istaknuto, da sve zemlje bivše Jugoslavije treba da učestvuju u osnivanju REKOM-a, nezavisno od svog statusa i na taj način doprinesu popisivanju svih zločina u ratu u cilju odavanja počasti i priznavanja svih žrtava.
XS
SM
MD
LG