Dostupni linkovi

Crnogorski PEN optužuje Beograd za kampanju uoči popisa


Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika ocijenili su danas da velikodstojnici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i organizacije srpske nacionalne zajednice vode kampanju uoči popisa stanovništva i da je ta kampanja koordinisana iz Beograda.

Te dvije organizacije su u zajedničkom saopštenju ocijenile da je cilj kampanje da se "izazove nestabilnost i nove podjele među pravoslavnom većinom" u Crnoj Gori, zbog čega su pozvali crnogorsku vlast da omogući slobodno izjašnjavanje građana.

PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika istovremeno su pozvali predstavnike EU i OEBS-a da apeluju na državne i kulturne institucije Srbije.

"Iako je velikosrpski nacionalizam krajem prošlog stoleća doživio moralni, politički i vojni poraz, i naneo nemjerljivu štetu međunarodnom prestižu srpskog naroda, ponovo se iz iste duhovno-ideološke matrice čuju zloslutne prijetnje, kao i prezir i mržnja prema svemu što je drugo i drugačije u Crnoj Gori", navodi se saopštenju.

Te dvije organizacije navode da je popis koji je u civilizovanom svijetu isključivo statistički posao, u Crnoj Gori "pretvoren u brutalnu političku propagandu s ciljem da izazove nestabilnost i stare-nove podjele u pitanjima državnosti, nacionalnog i kulturnog opredjeljenja među pravoslavnom većinom".

PEN centar i Crnogorsko društvo književnika pozivaju vlast da svim građanima Crne Gore omoguće slobodno izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.
XS
SM
MD
LG