Dostupni linkovi

Krivokapić:Sukob sa Amfilohijem nije lične prirode


Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić reako je da njegov sukob sa mitropolitom Amfilohijem nije lične prirode, već je problem u tome što Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori želi da bude iznad zakona.

“Nemam nikakav sukob sa građaninom Ristom Radovićem. Imam sukob sa onima koji ne poštuju Ustav i zakone, koji izazivaju vjersku i nacionalnu mržnju i žele da spriječe Crnu Goru na putu evropskih integracija”, rekao je Krivokapić novinarima nakon razgovora sa predsjednikom makedonskog parlamenta Trajkom Veljanovskim.

Krivokapić i Veljanovski su kazali da i Crna Gora i Makedonija imaju problema sa djelovanjem SPC, a uzrok vide u ponašanju te crkve.

“Imamo problema sa onima koji još ne shvataju šta su vrijednosti građanskih i multikulturnih država i da niko ne može biti iznad ustava i zakona”, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Navodeći da su i Crna Gora i Makedonija opredijeljene za evropske standarde, Krivokapić je uvjeren da će te države dobiti i ovu bitku za te vrijednosti.

On je naveo da između njega i mitropolita Amfilohija nema ličnog sukoba, već problem nastaje onda kada SPC ne poštuje državu Crnu Goru i njene zakone.

“Mislim da je izazivanje nestabilnosti dio strategije usporavanja Crne Gore na putu evropskih integrcija. I to je naš problem. U pitanju je, dakle, problem sa Ustavom, zakonom i evropskim integracijama, a ne lični sukob”, kazao je Krivokapić.

Veljanovski je rekao da Skoplje ima problema sa priznavanjem Makedonske pravoslavne crkve od SPC, a, kako je naveo, slične nesporazume sa srpskom crkvom, ima i Crna Gora.

“Kada jedan subjekat ima problema sa više subjekata, onda mislim da je problem u tom jednom”, naveo je predsjednik Skuštine Makedonije.
XS
SM
MD
LG