Dostupni linkovi

Protesti protiv predsednika u Jemenu


Hiljade građana Jemena demonstriralo je u subotu zahtevajući odlazak predsednika Alija Abdulaha Saleha, koji je na vlasti u zemlji već 32 godine.

Dvadeset tri miliona građana Jemena imaju brojne pritužbe, najsiromašniji su narod u arapskom svetu, vlada se smatra korumpiranom a zamera joj se savez sa SAD u borbi protiv Al Kaide, ima malo političkih sloboda a zemlja će uskoro ostati bez vode.

Bez obzira na nezadovoljstvo, do sada se malo ko usudio da otvoreno traži ostavku Saleha, i ovo se smatra prvim ozbiljnijim protestom protiv njega, ukazuje AP.

Oko 2.500 studenata, aktivista i opozicionih grupa okupilo se u subotu u dvorištu univerziteta u Sani uzvikujući slogane protiv predsednika i poredeći ga sa tuniskim predsednikom Zin El Abidin Ben Alijem, svrgnutim prošle nedelje u narodnoj pobuni posle dugogodišnje vladavine.

Policija je gađala demonstrante suzavcem a oko 30 demonstranata je privedeno.

Protesti su organizovani i u južnom gradu Adenu, gde se tražla ostavka Saleha ali su se čuli i već uobičajeni pozivi za otcepljenje juga zemlje. Policija je pucala na demonstrante i povredila četvoro, a pritvorila 22 učesnika demonstracija.

Od nereda u Tunisu jemenski predsednik Saleh naredio je da se smanje porezi na plate i naredio vladi da kontroliše cene. On je takođe naložio specijalnim policijskim snagama za borbu protiv demonstracija da se rasporede u nekoliko ključnih delova glavnog grada i predgrađa da bi sprečili pobune. Skoro polovina stanovnika Jemena živi ispod granice siromaštva od dva dolara dnevno.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG