Dostupni linkovi

Đelić: Odgovori na Upitnik ne impliciraju nezavisnost Kosova


Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je danas da Upitnik Evropske komisije i odgovori na njega ne impliciraju prihvatanje nezavisnosti Kosova.
Đelić je kazao da je za Srbiju status jedno od najbitnijih pitanja u dijalogu sa Prištinom.

"Želio bih da nedvosmisleno kažem da rad na Upitniku i odgovori koji se nalaze u Upitniku ni na koji način ne dovode do bilo kakvog implicitnog priznavanja Kosova", rekao je Đelić na sastanku Odbora za evropske integracije gdje je predstavio radnu verziju odgovora na Upitnik.

On je istakao da je na samom početku odgovora veoma jasno da Srbija pitanja i odgovore u vezi s Kosovom isključivo vidi u svetlu Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Đelić je rekao da se Evropska komisija postavlja neutralno u pogledu statusa Kosova i podsjetio da u Evropskoj uniji nema konsenzusa oko toga, pošto pet članica nije priznalo nezavisnost Kosova.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić je u raspravi na sastanku Odobra rekao da je Vlada, dajući odgovor na pitanje o odnosu sa Kosovom, u poglavlju o regionalnim odnosima i međunarodnim obavezama, pristala na činjenicu da EU gleda na Kosovo kao na nezavisnu državu.
XS
SM
MD
LG