Dostupni linkovi

Haiti:Tužbe protiv Divalijea za zločin protiv čovečnosti


Novinarka sa Haitija i bivša portparolka generalnog sekretara UN Mišel Montas i još tri osobe podnele su u sredu tužbe za zločine protiv čovečnosti protiv bivšeg haićanskog diktatora Žan-Kloda Divalijea.

"Podneli smo tužbe za zločine protiv čovečnosti državnom tužiocu", rekla je Mišel Montas u Port-O-Prensu, precizirajući da će dosije biti predat sudiji.

Sa njom, tužbu je predalo i dvoje bivših političkih zatvorenika - Aliks Fis-Eme i Klod Rosije. Mišel Montas, čiji je pokojni muž Žan Dominik pred bivšim diktatorskim režimom pobegao u egzil, i sama je napustila zemlju pošto su vlasti zatvorile Radio Haiti, gde je radila.

"Podneli smo tužbu zbog hapšenja, ezgila, uništavanja privatne svojine, fizičke i mentalne torture, kršenja civilnih i političkih prava", rekla je ona posle susreta s državnim tužiocem Ogistom Aristidasom.

Kako prenosi agencija AFP, i druge osobe pripremaju tužbe protiv bivšeg diktatora, koji je posle 25 godina egzila u Francuskoj iznenada u nedelju došao na Haiti gde je u utorak optužen za korupciju, krađu i proneveru.
XS
SM
MD
LG