Dostupni linkovi

Sud BiH odbio zahtev za oslobađanje PurdeSud Bosne i Hercegovine odbacio je zahtev za puštanje iz ekstradicionog pritvora hrvatskog državljanina Tihomira Purde, uhapšenog pre devet dana u BiH na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija zbog zločina u Vukovaru 1991. godine, ali je dozvolio mogućnost da bude izručen Hrvatskoj ukoliko za to pismenu saglasnost daju vlasti Srbije.

Predstavnica za štampu Suda BiH Selma Hadžić rekla je da je taj sud juče razmotrio zahtev odbrane za oslobađanje Purde, s obzirom da su predstavnici hrvatskog i srpskog pravosuđa postigli načelnu saglasnost da se njegovo eventualno procesuiranje prepusti Hrvatskoj.

Sud je taj zahtev odbacio kao nepotpun, rekla je Hadžićeva i dodala da je ipak moguće da Purda bude izručen Hrvatskoj.

Purda je u pritvoru u Zenici od 6. januara, kada je na osnovu poternice Srbije uhapšen na graničnom prelazu Orašje, pri ulasku u BiH. Sud BiH mu je tada odredio pritvor od 18 dana.

Srbija je 2007. godine raspisala poternicu za Purdom i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. pucali u ranjene vojnike i ubili dvojicu, dok je treći umro u bolnici.
XS
SM
MD
LG