Dostupni linkovi

Redžepi odbio odlaganje uredbe o novim tablicama



Uredba MUP-a Kosova o zabrani kretanja vozila sa novim registracijama motornih vozila izdatim od strane Republike Srbije sa oznakama gradova na Kosovu važi i za severni deo Kosova, odnosno za celu teritoriju Kosova, kazao je za Radio Slobodna Evropa ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

“Znam da na severu zemlje može biti poteškoca da se ova uredba sprovede, ali to će biti učinjeno tamo gde je prisutna naš apolicija, na teritoriji celog Kosova”, kazao je Redžepi.

Kako se navodi, EULEX je prethodno zatražio od Redžepija da privremeno odložio sprovodjenje uredbe o oduzimanju novih automobilskih tablica, što je on odbio.

“Odbio sam zato što sprovodim zakon. Ova uredba je u skladu sa našim zakonima i ona će biti primenjena u potpunosti. Ja sam i ranije obavestio predstavnika EULEX-a da ukoliko Srbija bude izdavala nove registarske tablice, da ne učini grešku i to isto uradi i za gradove Kosova, jer će one biti konfiskovane i biće u sudskoj proceduri. Da li su oni to preneli Srbiji ili ne, ja to ne znam”.

Redžepi je dodao da su do sada konfiskovane 3-4 tablice kao i da je jedan autobus vraćen nazad za Srbiju.

Prema njegovim rečima, sa Srbijom će se razgovarati tek kada ona prizna kosovske tablice.

Redžepi je kritikovao Euleks zbog nedovoljne saradnje prilikom sprovođenja uredbe o oduzimanju tablica.

On je u utorak doneo uredbu kojom zabranjuje da se na Kosovu kreću vozila sa novim registarskim tablicama koje na sebi imaju početna slova gradova na Kosovu, a koje od početka ove godine izdaje MUP Srbije.
XS
SM
MD
LG