Dostupni linkovi

Kačinjski ne odustaje od istrage



Brat blizanac pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, lider opozicionih konzervativaca Jaroslav, ne odustaje od teorije da su Rusi na njegovog brata izvršili atentat i njegovi advokati podneće krivičnu prijavu poljskom tužilaštvu, javljaju danas poljski mediji.

"U izveštaju koji objašnjava uzroke avionske nesreće u Smolensku nema kategoričnih dokaza da je magla nad aerodromom bila prirodna i da je nisu stvorili Rusi. Ali zato ima dokaza da je bila veštačka", kazao je za portal Virtualna Poljska advokat Kačinjskog Rafal Rogalski.

Poljski premijer Donald Tusk i predsednik Bronjislav Komorovski i deo običnih Poljaka prihvatili su uglavnom osnovni zaključak izveštaja ruskog Međudržavnog komiteta za avijaciju o pogibiji Kačinjskog objavljen u sredu u Moskvi, prema kojem se avion srušio zbog pogrešne odluke pilota, pod pritiskom važnih putnika na čelu sa predsednikom, da slete na slabo opremljen vojni aerodrom po gustoj magli.

Tusk je međutim ocenio da izveštaj nije kompletan i da Poljska traži da se istraže i eventualne greške i pritisak kojem su bili izloženi ruski kontrolori u Smolensku, čega u izveštaju nema.

U padu aviona 10. aprila poginulo je 96 lica, uglavnom visoki poljski zvaničnici.
XS
SM
MD
LG