Dostupni linkovi

Fejt: Odgovornost za eventualne zločine individualna



Šef Međunarodne civilne kancelarije (MCK) na Kosovu Piter Fejt je izjavio da je odgovornost za eventualne zločine ili kriminalnu aktivnost individualna i da ne obuhvata ceo narod kojem pripadaju osumnjičeni.

U intervjuu za prištinsku Koha ditore, Fejt je rekao da je reakcija na izveštaj Dika Martija o trgovini organima na Kosovu bila emocionalna i usredsređena u pogrešnom pravcu.

"Ono što želim da kažem jeste da nema indikacija, niti dokaza, niti nekog napretka od strane gospodina Martija, Euleksa ili Haškog tribunala. Ako nema dokaza nema se o čemu pričati, ali ukoliko ima dokaza protiv pojedinaca koji su možda nešto uradili, izvršili neki zločin ili kriminalne aktivnosti, treba pojasniti da je to individualna a ne kolektivna odgovornost", rekao je Fejt.

Šef MCK smatra da Kosovo i Albanija treba da izađu sa jasnim i odlučnim stavom da su spremne za istragu, kao i da sarađuju sa Euleksom.

Fejt je odbacio navode da je Marti deo antialbanskog konspirativnog delovanja, ističući da se radi o ozbiljnoj ličnosti.

Ono što zabrinjava, prema Fejtu, jeste to što su se na Kosovu pojavile poruke da "će oni koji su razgovarali sa gospodinom Martijem ili koji su mu ponudili informacije, biti identifikovani", što je ozbiljno zastrašivanje eventualnih svedoka.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope krajem januara će raspravljati o tom izveštaju.
XS
SM
MD
LG