Dostupni linkovi

Sonmez: Nisam novi Mengele



Turski hirurg Jusuf Sonmez, optužen da je bio član medunarodne mreže trgovaca ljudskim organima na Kosovu, rekao je da je istina da je 2008. godine nakratko boravio na Kosovu i radio u privatnoj klinici "Medikus" kraj Prištine, ali da je tamo bio samo kao hirurg i da nije učestvovao u trgovini organima.

Sonmez je naglasio da se nikada nije upoznao Hašimom Tačijem niti sarađivao s njim, ali je istakao da poznaje ljude čija se imena nalaze na optužnici, među kojima je Ljutvi Derviši koji je bio gazda "Medikusa" i koji ga je 2008. godine nagovorio da dođe iz Istambula na Kosovo kako bi obavljao operacije.

"Mnogo pacijenata sa Kosova i iz Albanije dolazilo je u Tursku zbog operacija, pa je Derviši imao ideju da je bolje da organizujemo obavljanje zahvata u Prištini", istakao je Sonmez, koji tvrdi da je sve što je u "Medikusu" radio bilo u skladu sa dobrom lekarskom praksom, i uz sve dozvole.

On je za beogradske ''Vecernje novosti'' rekao da ne zna da li je tamo, pre ili posle njegovog boravka, zaista bilo trgovine organima koji su kasnije prodavani na crnom tržištu za po 100.000 evra.

"Iz ove perspektive, naravno da se kajem što sam ikada prihvatio taj poziv. I, nadam se da nikada više necu kročiti nogom na tlo Kosova", rekao je Sonmez.

Sedmoro ljudi optuženo je da je bilo deo međunarodne mreže koja je lažno obećavala siromašnim ljudima iz celog sveta da ce im platiti 20.000 dolara ukoliko pristanu da prodaju svoje bubrege.
XS
SM
MD
LG