Dostupni linkovi

Turska: doktor osumnjičen za trgovinu organima na slobodi


Turski ljekar, osumnjičen za trgovinu organima na Kosovu, pušten je nakon saslušanja u Istanbulu gdje je u utorak bio uhapšen, izjavili su u četvrtak sudski izvori.

Njemu bi se ipak moglo suditi, dodali su isti izvori.Tužitelji su u srijedu saslušali dr. Jusufa Erčina Sonmeza (Yusufa Ercina Sonmeza) i preporučili njegovo zadržavanje, ali je sud odbacio zahtjev, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza za zadržavanje u pritvoru, izjavio je za AFP jedan zvaničnik koji učestvuje u proceduri i koji je želio da ostane anoniman.

"Istraga se nastavlja. Vjerovatno će mu se suditi", precizirao je on.

Turske sudske vlasti su u kontaktu s kolegama na Kosovu, ali nije vjerovatno da će ljekar biti izručen toj zemlji, kazao je isti izvor. "Glavna opcija je da se osumnjičenom sudi u Turskoj", objasnio je on.

Sud je u srijedu oslobodio Sonmeza uz obrazloženje da prikupljeni dokazi nisu dovoljni za njegovo zatvaranje, objavio je dnevni list Vatan.Sonmez je nekoliko godina bio u bijegu, a policija ga je uhapsila u utorak navečer u jednom gradu na azijskoj obali Istanbula.

Policijska i sudska misija Evropske unije (Eulex) u Prištini treba da se za 15 dana izjasni o eventualnoj optužnici protiv sedam osoba osumnjičenih za trgovinu organima, među kojim je i Sonmez i jedan izraelski državljanin.

Sonmez je na svojoj internetskoj stranici demantovao optužbe. One se odnose na aktivnosti privatne klinike Medikus u Prištini, zatvorene 2008. godine nakon istrage pokrenute zbog toga što je na aerodromu u Prištini pozlilo jednom turskom državljaninu čiji je bubreg presađen jednom izraelskom pacijentu.

Turski hirurg je nekoliko puta hapšen u Turskoj zbog nelegalnih transplantacija bubrega, ali je izbjegao zatvor 2005. godine iskoristivši amnestiju. Osuđen je u odsutnosti na osam godina zatvora 2008. godine, prema pisanju turske štampe.
XS
SM
MD
LG