Dostupni linkovi

Vekarić: SB UN da preuzme slučaj trgovine organima


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je televiziji Palma plus da očekuje da izveštaj izvestioca Saveta Evrope (SE) Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu bude usvojen na SE 25. januara, prenosi Beta.

Vekarić je televiziji Palma plus rekao da će to biti "ozbiljan znak" za druge međunarodne institucije da se obrazuje komisija koja bi, pod okriljem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kontrolisala rad tužilaca na terenu.

"Na taj način cemo skinuti dilemu sa tog slucaja, jer mi tvrdimo da ima nekoliko masovnih grobnica u Albaniji, ali jos niko nije uzeo ašov da vidi da li je i zaista tako", rekao je Vekarić.

On je naveo da tužilaštvo sprovodi istražne radnje u još dva slučaja koja bi, kako je naveo, mogla imati dodirnih tačaka sa izveštajem Dika Martija.

"Radi se o predmetu 'Ljimaj' i o predmetu 'Drenicka grupa', gde obrađujemo tu grupu koja je sebe nazivala vojnom, a mi je nazivamo kriminalnom", kazao je Vekarić.

On je naveo da je u razgovoru sa bivšom glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom Del Ponte, koja je i pokrenula priču o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji, dobio uveravanje da je ona spremna da svedoči u tom slučaju.

"Prethodno je potrebno proći diplomatsku proceduru, imajući u vidu da je ona ambasadorka švajcarske u Argentini", dodao je Vekarić.
XS
SM
MD
LG