Dostupni linkovi

Arizona: Članica Kongresa u kritičnom stanju


Predstavnica Demokratske partije u Kongresu SAD Gabrijel Gifords u teškom je stanju posle atentata u Arizoni u kojem je ubijeno šest, a ranjeno dvanaest ljudi.

Medijska mreža Si-En-En javila je da je Gifordsova u kritičnom stanju nakon operacije glave, a da su među ubijenima federalni sudija Džon Rol i pomoćnik Gifordsove Gejb Cimerman, kao i jedna devetogodišnja djevojčica.

Osumnjičeni za napad Džerad Lafner (22) uhapšen je odmah poslije pucnjave, a policija, iako još uvek nije zvanično potvrdila, ali ni demantovala njegov identitet, navela je da ima "kriminalnu prošlost, ali da je uračunljiv.

Napad se dogodio ispred supermarketa trgovačkog lanca "Sejfvej" u Tusonu, gde je Gifordsova govorila na javnom skupu "Kongres na vašem uglu".

Atentator je posle napada počeo da beži pucajući na prolaznike, ali ga je policija ubrzo uhvatila.

Četrdesetogodišnja Gifords preuzela je dužnost u američkom Konresu u januaru 2007. godine, a bila je angažovana na pitanjima kao što su imigracione reforme, istraživanja embrionskih matičnih ćelija, alternativnim izvorima energije i većim minimalnim zaradama radnika.
XS
SM
MD
LG