Dostupni linkovi

Rusija prijeti zabranom uvoza mesa iz Njemačke


Rusija je pojačala kontrole mesa uvezenog iz Njemačke i drugih evropskih zemalja i zaprijetila zabranom uvoza nakon što je Njemačka zatvorila hiljade farmi zbog stočne hrane zaražene dioksinom.

Tijelo nadležno za kontrolu hrane pri ruskom Ministarstvu poljoprivrede Roselkoznadzor /Rosselkhoznadzor/ saopštilo je da je odlučilo da pojača kontrolu hrane životinjskog porijekla iz Njemačke i nekoliko drugih zemalja EU, ne navodeći kojih.

Ovo tijelo je zaprijetilo zabranom uvoza mesa ako ne dobije zvaničnu informaciju o situaciji što je moguće prije i ukoliko ne bude zadovoljno evropskim mjerama u odnosu na ovu situaciju.

U saopštenju se navodi da Rusija zadržava pravo da uvede restrikcije snabdijevanja ruskog tržišta hranom životinjskog porijekla iz regiona u kojima postoji opasnost od trovanja dioksinom.

Njemački zvaničnici rekli su u petak da su zatvorili 4 700 farmi i uništili više od 100 000 jaja nakon što su analize pokazale opasan nivo dioksina, otrovne hemijske supstance, koja se koristi u proizvodnji životinjske hrane.
XS
SM
MD
LG