Dostupni linkovi

Čile priznao palestinsku državu


Čile je u petak priznao palestinsku državu, pridružujući se tako ostalim južnoameričkim državama u nastojanju da privole Palestince i Izraelce da nastave pregovarački proces ka trajnom miru na Bliskom istoku.

Ministar vanjskih poslova Alfredo Moreno izjavio je da Čile slijedi rezolucije UN-a svojom odlukom da prizna postojanje države Palestine kao "slobodne, nezavisne i suverene države, u miroljubivoj koegzistenciji s državom Izrael", prenosi AP.

Čileanska odluka uslijedila je nakon sastanka u Brazilu između čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji lobira kod svojih kolega da mu pruže podršku.

Brazil, Argentina, Bolivija i Ekvador priznali su palestinsku državu prošlog mjeseca, a očekuje se da im se pridruže Urugvaj i Paragvaj u predstojećim sedmicama.

Čile, čija je palestinska populacija od 400.000 ljudi među najvećima van arapskog svijeta, također je intenzivno lobirao kod izraelskih predstavnika.

Stotinjak država priznalo je palestinsku državu - većina njih nakon što su Palestinci proglasili "nezavisnost" u 1988., a nekolicina ostalih, uglavnom bivših sovjetskih republika, učinila je to nakon mirovnog sporazuma iz Osla 1993. godine. U posljednjim godinama, Venecuela (2005.) i Kosta Rika (2008.) također su priznale palestinsku državu.

Izraelski zvaničnici reagovali su na priznanja nazivajući ih beznačajnjim i kontrproduktivnim za mirovni proces.
XS
SM
MD
LG