Dostupni linkovi

Belgija: Nova flamanska alijansa odbacila predlog za izlazak iz krize


Stranka Nova flamanska alijansa(NVA) odbacila je u sredu kompromisni predlog koji bi otvorio put za izlazak iz krize u Belgiji, posle 206 dana političkog ćorsokaka od poslaničkih izbora.

"NVA ima suštinske zamerke na predlog" dokumenta koji je uručen predstavnicima sedam stranaka uključenim u pregovore obustavljene još u oktobru, navela je ta stranka.

Ta desničarska stranka poručila je da se, međutim, ne protivi mogućnosti da ostalih šest stranaka nastavi pregovore.

"Videćemo da li su te primedbe prihvatljive za druge stranke. Tada ćemo moći da zaključimo da li su mogući konačni pregovori", porucila je NVA.

Sedam stranaka trebalo je da do danas prihvate ili odbace izveštaj o mogućem usaglašavanju reforme institucija koji im je u ponedeljak predao socijalistički flamanski senator Vande Lanote. Njega je kao posrednika za rešavanje političke krize imenovao kralj Albert II.

Danas su samo dve stranke flamanske levice saopštile da prihvataju taj predlog, dok je drugima bilo potrebno još vremena. Ipak, kao odlučujući odgovor smatrao se stav radikalne NVA koja je na izborima 13. juna, kada je osvojila 28 odsto glasova, postala najjača stranka u Flandriji.
XS
SM
MD
LG