Dostupni linkovi

Avganistan i Pakistan o rešenju za sukob sa talibanima


Avganistanski Visoki mirovni savet će u okviru napora za nalaženje diplomatskog rešenja za okončanje sukoba s talibanima razgovarati s čelnim ljudima Pakistana, rekao je u nedelju u Kabulu zamenik predsedavajućeg tog saveta Ataulah Ludin.

Ludin je izjavio da će 15-očlana delegacija iz Avganistana u utorak posetiti Islamabad gde će s predsednikom Asifom Alijem Zardarijem, premijerom Jusefom Razom Gilanijem i drugim visokim pakistanskim zvaničnicima razgovarati o naporima za početak pregovora s talibanima.

Pakistan je, napominje agencija AP, ključni igrač u sukobu u Avganistanu i svako vojno ili diplomatsko rešenje tog sukoba zavisi od volje vlasti u Islamabadu da posreduju u mirovnim pregovorima ili pomognu u uklanjanju talibana koji uglavnom deluju s pakistanske teritorije.

"Optimisti smo. Jasno je da su Pakistan i Avganistan žrtve terorizma i obe zemlje imaju sopstvene probleme, ali takođe je jasno da moraju da sarađuju kako bi te probleme rešile. Optimisti smo da ćemo se vratiti s dobrim rezultatima", rekao je Ludin.

Visoki mirovni savet Avganistana stvoren je u oktobru 2010. godine, ima 70 članova, a na njegovom čelu nalazi se bivši predsednik Burhanudin Rabani.
XS
SM
MD
LG