Dostupni linkovi

Merkel: Euro je temelj našeg uspjeha trebamo ga


Njemačkoj trebaju Evropa i euro koji je temelj našeg uspjeha, rekla je kancelarka Angela Merkel u novogodišnjoj čestitki u petak, dok se čini da Nijemci imaju sve manje povjerenja u tu valutu.

"Evropa se ovih mjeseci našla na velikoj kušnji. Moramo ojačati euro. Nije riječ samo o našem novcu. Euro je više od valute", rekla je Merkel u televizijskoj poruci

"Mi, Evropejci, ujedinili smo se za svoje dobro. Ujedinjena Evropa je garancija našeg mira i naše slobode. Euro je temelj našeg uspjeha", rekla je kancelarka.

"Njemačkoj trebaju Evropa i zajednička valuta. Za našu dobrobit i kako bismo izvršili naše zadatke na svjetskom nivou", dodala je.

Njemačka javnost se duboko podijelila u vezi s eurom, osobito nakon programa financijskog oporavka Grčke i Irske, za koje Njemačka izdvaja najviše novca.

Po anketi koju je dnevnik Bild objavio u ponedjeljak, 51 posto Nijemaca nije zadovoljno eurom, a 44 posto je zadovoljno. Po istoj anketi, 49 posto Nijemaca želi povratak njemačke marke, a 41 posto je protiv.
XS
SM
MD
LG