Dostupni linkovi

Rusija: danas presuda Hodorkovskom?



Danas bi trebala biti izrečena presuda Mihailu Hodorkovskom koja je odgođena 15. decembra ove godine. Posmatrači govore da je u pitanju politički motivisan proces i da će nekadašnji ruski magnat biti osuđen.

Hodorkovski, bivši vlasnik naftne kompanije „Jukos“ i njegov poslovni partner Platon Lebedev, predsjednik uprave Menatepa, uhapšeni su 2003. godine pod optužbom za prevaru i utaju poreza, te osuđeni na osam godina zatvora. Godinu dana prije njihovog predviđenog izlaska iz zatvora dodatno su optuženi za krađu 218 tona nafte iz „Jukosa“ i pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 miliona američkih dolara). Tužilaštvo je zatražilo 14 godina zatvorske kazne.

Neki političari Zapada pozvali su ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da prekine progon bivšeg šefa „Jukosa“ u otvorenom pismu koje je objavio Financial Times.

Pismo su, među ostalima, potpisala dva bivša britanska ministra vanjskih poslova Malcolm Rifkind i David Miliband kao i bivši šef francuske diplomatije Bernard Koućner.

U otvorenom pismu se navodi da je kampanja protiv Hodorkovskog i Lebedeva politički motivisana te da je suđenje uzdrmalo povjerenje u rusko pravosuđe.

Hodorkovski bi po postojećoj presudi trebao izaći na slobodu u oktobru 2011. godine, šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u Rusiji. Drugo suđenje Hodorkovskom u zapadnim se medijima smatra testom za obećanje predsjednika Medvedeva da će reformisati Rusiju.
XS
SM
MD
LG