Dostupni linkovi

Gbagbo optužio Francusku i SAD za zavjeru



Odlazeći predsjednik Obale Slonovače Loran Gbagbo optužio je Francusku i SAD da su organizovale "zavjeru" kako bi ga zbacile sa vlasti i rekao da prijetnje vojnom intervencijom afričkih zemalja treba uzeti ozbiljno.

U intervjuu sinoć objavljenom na sajtu francuskog lista Figaro, Gbagbo je optužio ambasadore Francuske i SAD da su organizovali akciju poslije spornih predsjedničkih izbora 28. novembra.

"To se odnosi prije svega na ambasadore Francuske i SAD. Oni su predsjednika Nazavisne izborne komisije Jusufa Bakajokoa odveli u hotel koji je sjedište mog protivnika" (Alasana Uatarea, kojeg veliki dio međunarodne zajednice smatra pobjednikom izbora), rekao je Gbagbo.

"Tada smo saznali da je jednoj televiziji izjavio da je moj protivnik izabran. Za to vrijeme, Ustavni savjet rekao je da je Loran Gbagbo izabran. Od tada Francuzi i Amerikanci govore da je Uatara pobjednik. To sve liči na zavjeru", kazao je.

Gbagbo, kojem su afrički susjedi u okviru Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike zaprijetili vojnom akcijom, upozorio je da su te prijetnje ozbiljne.
XS
SM
MD
LG