Dostupni linkovi

Obala Slonovače: 14.000 ljudi izbeglo u Liberiju zbog straha od rata


Oko 14.000 osoba izbeglo je iz Obale Slonovače u susednu Liberiju zbog straha da će spor oko predsedničkih izbora obnoviti građanski rat u toj zapadnoafričkoj zemlji, rekle su Ujedinjene nacije (UN) u subotu.

UNHCR je registrovao ukupno 14.000 izbeglica iz Obale Slonovače u istočni deo Liberije koji su pobegli nakon što je posle izbora zavladala nestabilnost, saopštila je UN-ova agencija za izbeglice na svojim internet stranicama.

Čelnici država članica regionalnog bloka ECOWAS dodatno su pojačali pritisak na dosadašnjeg predsednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa da prepusti vlast svom protivkandidatu na izborima Alassaneu Outtari, rekavši da bi se mogao suočiti s “legitimnom silom” ako to odbije.

To je prva direktna pretnja stranom vojnom intervencijom u sukobu u vezi s izbora održanih 28. novembra, a u kojem je do sada ubijeno nešto manje od 200 osoba.

Međunarodna zajednica priznala je pobjedu opozicionog čelnika Alassanea Ouattare na predjedničkim izborima, a dosadašnji predsednik Obale Slonovače Gbagbo odbija priznati poraz i odstupiti s vlasti što je izazvalo krizu u zemlji, podseća Hina.
XS
SM
MD
LG