Dostupni linkovi

Borovec:policija je u slučaju Mirjane Sanader postupala po sudskom nalogu


Policija je postupala na temelju sudskog naloga, dakle - prema jasnim ovlastima, izjavio je portparol MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec osvrnuvši se na nezadovoljstvo Mirjane Sanader, supruge bivšeg premijera pritvorenog u Austriji, koje je iskazala nakon što je policija sinoć nju i njezinu kćer Brunu legitimisala ispred porodične kuće u Kozarčevoj ulici.

"Ne mogu komentarisati njezino osobno zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, to je osobna stvar. No, moram reći da je policija postupala na temelju naloga suca istrage i taj je nalog jasan, i u tom smislu ovlasti policije su vrlo jasne", odgovorio je Borovec novinarima koje je zanimalo stajalište MUP-a o javno izrečenim prozivkama Mirjane Sanader .

Borovec je naglasio da su policajci na temelju naloga suca istrage ovlašteni nadzirati kući u kojoj stanuju i s tim u vezi utvrditi identitet svake osobe koja u nju ulazi ili iz nje izlazi te voditi računa o tome da se iz kuće ne iznesu vrijedni predmeti, ponajprije umjetnine.
"U tom je smislu policija postupala", dodao je i ocijenio netočnima prozivke da su "zatečenim osobama" bili uzeti pasoši i da im je kuća zapečaćena te da je nekome bio zabranjen ulazak u kuću.
Potvrdio je da su, na zahtjev policajaca da im na uvid daju svoje osobne iskaznice, supruga i kći bivšeg premijera Ive Sanadera predale pasoše koje su im, istaknuo je, odmah nakon utvrđivanja identiteta i vraćene. "Nakon što su provjereni podaci, dokumenti su vraćeni", rekao je.
Na pitanje je li policija krenula u procjenu i popis imovine porodice Sanader, Borovec je odgovorio kako to nije posao policije.

Nalog zbog kojega je policija sinoć bila pred kućom Sanaderovih potpisao je sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda Ratko Šćekić, koji je to učinio na zahtjev USKOK-a u kojemu danas ništa nisu željeli komentarisati.

"Točno je da sam potpisao nalog, no o njegovu sadržaju i na što se on odnosi ne mogu govoriti jer je riječ o 'uskočkom' predmetu", izjavio je za Hinu Šćekić, dodajući samo da nalog "ima veze" s kućom Sanaderovih u Kozarčevoj ulici.

Mediji, pak, nagađaju da je policija od jučer pred kućom kako bi spriječila odnošenje vrijednih umjetničkih slika koje Sanader navodno posjeduje. Inače, njemu i njegovoj užoj porodici sud je nedavno blokirao imovinu, među ostalim i nekoliko bankovnih računa u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG