Dostupni linkovi

Berlusconi o mogućem raspisivanju prijevremenih izbora


Talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio je da će zatražiti raspisivanje prijevremenih izbora ostane li njegova vlada bez potrebne podrške u parlamentu.

Berlusconi je kazao da će se o tome odlučivati u januaru, jer je svom koalicijskom partneru - Sjevernoj ligi - predložio da krajem januara sačini osvrt na političku situaciju, prenosi agencija Reuters, koja podsjeća da se upravo Sjeverna liga zalaže za nove izbore na proljeće.

Ukoliko se, međutim, Berlusconijev premijerski mandat okonča, po planu, 2013. godine, "on bi se radije uklonio i prepustio premijersku fotelju drugom konzervativnom lideru", navela je agencija Associated Press.

"Postoje novi konzervativni čelnici koji su apsolutno sposobni da postanu premijeri", istaknuo je Berlusconi.

Prije samo šest dana Berlusconi je u Bruxellesu izjavio kako je siguran da će njegova vlada izdržati pun mandat do 2013. godine, demantirajući navode da bi se vanredni izbori mogli održati naredne godine.

Glavni politički saveznici talijanskog premijera bili su federalisti iz Sjeverne lige, stranka Gianfranca Finija i katolička Unija centra Piera Ferdinanda Casinija.

U međuvremenu je Casini napustio koaliciju, a nedavno glasanje o povjerenju Vladi u talijanskom parlamentu značilo je i razlaz Berlusconija s Finijem.

Talijanskom premijeru je ostala samo Sjeverna liga kao partner u Vladi, a upravo se ona zalaže za održavanje novih izbora na proljeće.
XS
SM
MD
LG