Dostupni linkovi

Asanž optužuje Visu i MasterCard da su instrumenti politike SAD


Džulijan Asanž (Julian Assange), osnivač WikiLeaksa, oštro je u saopštenju objavljenom iz zatvora kritikovao američke kompanije za kartice Visu i MasterCard te službu za internetsko plaćanje PayPal jer su blokirali plaćanja za njegov portal.

"Sada znamo da su Visa, MasterCard i PayPal instrumenti američke vanjske politike. To do sada nismo znali", dodao je u saopštenju koje je izdiktirao svojoj majci Kristin Asanž (Christine Assange) za australijsku televiziju Channel 7.

Prije sedam dana Visa i MasterCard su objavile da onemogućavaju novčane transfere WikiLeaksu. Visa je navodila da čeka "dodatne elemente" kako bi znala je li stranica u skladu s njezinim pravilima djelovanja, dok je MasterCard te aktivnosti nazvao "ilegalnima".

Služba PayPal za internetsko plaćanje je reaktivirala račun stranice WikiLeaks i deblokirala raspoloživa sredstva, ali je upozorila da će joj odrediti neka ograničenja te da ne prihvaća nove uplate do nove uredbe.

Skupina hakera naklonjenih WikiLeaksu srušila je internetske stranice PayPala, MasterCarda i Vise jer su onemogućile novčanu pomoć toj organizaciji koja se proslavila objavom tajnih dokumenta.

Od 28. novembra dvjesto pedeset hiljada američkih diplomatskih dokumenata pridodalo se ranije objavljenoj masi stotina hiljada povjerljivih dokumenata američke vojske o ratu u Avganistanu i Iraku.
XS
SM
MD
LG