Dostupni linkovi

Kapetan Dragan uložio još jednu žalbu sudu u Australiji


Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i traži od Australije njegovo izručenje, podnio je još jednu žalbu australijskom Saveznom sudu u pokušaju da spriječi izručenje Hrvatskoj, javljaju mediji u toj zemlji.

Čini se da će ovom žalbom Vasiljković iscrpiti sve pravne mogućnosti da izbjegne izručenje te da će to biti njegov posljednji pokušaj da ishodi puštanje na slobodu, ocjenjuju mediji. Očekuje se da će Savezni sud donijeti odluku o njegovoj žalbi 2. februara.

Konačna odluka o izručenju Vasiljkovića, koji se u Australiji koristi imenom Daniel Sneden, u rukama je ministra unutarnjih poslova Brendona o Konora ( Brendana O'Connora) od maja, nakon što je Visoki sud odobrio njegovo izručenje, a zbog ove žalbe ministar neće donijeti odluku još neko vrijeme.

Njegova kancelarija je potvrdila da ministar neće donijeti odluku o izručenju dok je u toku postupak pred Saveznim sudom.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u vebruaru 1993. te za ratni zločin protiv civila.
XS
SM
MD
LG