Dostupni linkovi

Kreditni rejting SAD mogao bi biti snižen


Eventualna odluka američkog Kongresa o produženju paketa poreskih olakšica i naknada za nezaposlene mogla bi da ugrozi kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, upozorili su iz agencije Mudis /Moody's/.

Usvajanje tih odredbi u Kongresu povećaće šanse da se prognoza o kreditnom rejtingu izmijeni u negativnu, saopštili su iz Mudisa, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

\"Ukoliko se ne preduzmu mjere koje će amortizovati učinak tih odluka, njihovo usvajanje nepovoljno će uticati na zaduživanje SAD-a i povećati šanse za negativne prognoze za važeći rejting američke Vlade Aaa u naredne dvije godine\", kazao je analitičar Mudisa Stiven Hes /Steven Hess/.

Upozorenje o mogućoj promjeni prognoze nije isto što i sniženje rejtinga, ali bi mogla uzdrmati svjetska finansijska tržišta i podstaći snažan rast troškova zaduživanja za američku Vladu.

Poreske odredbe uključuju produženje za dvije godine niza olakšica koje su uvedene 2001. i 2003. godine, a čiji rok bi trebalo da istekne 1. januara.

Sprovođenje aktuelne verzije plana koštaće skoro 858 milijardi USD u periodu od deset godina, procjenjuju stručnjaci u Kongresu.
XS
SM
MD
LG