Dostupni linkovi

Obitelji Sanader zamrznuta imovina


Svjedočenje Sanadera pred saborskim povjerenstvom, listopad 2010. Foto: Enis Zebić
Svjedočenje Sanadera pred saborskim povjerenstvom, listopad 2010. Foto: Enis Zebić
Pokrenut je postupak ekstradicije bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera iz Austrije u Hrvatsku, gdje ga se sumnjiči za korupciju.

Blokirana je sva imovina Sanadera, osumnjičenog za korupciju, kao i njegove obitelji – supruge Mirjane i kćeri Petre i Brune, do okončanja kaznenog postupka, potvrdio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda sudac Krešimir Devčić.

„Po zahtjevu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) sud je blokirao imovinu bivšeg premijera, odnosno određeni broj računa u bankama te poslovne udjele i imovinu u nekoliko poduzeća. Radi se o privremenim mjerama, što u konkretnom slučaju znači da isti ne mogu ovom imovinom raspolagati do okončanja kaznenog postupka“, kazao je Devčić.

Mladen Bajić, Foto: zoomzg
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pojasnio je kako se ne radi samo o imovini upisanoj u imovinsku karticu bivšeg premijera, nego o svoj imovini uže i šire obitelji.

Sanadera se za sada sumnjiči za zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela u slučaju Fimi Media te zbog zloporabe položaja i ovlasti u predmetu Hrvatska elektroprivreda (HEP) - Dioki.

U prvom je slučaju riječ o isisavanju 120 milijuna kuna – oko16 milijuna eura - iz sustava javnih tvrtki preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak, za što su osim nje osumnjičeni i bivši HDZ-ov blagajnik Mladen Barišić, direktori nekoliko javnih tvrtki i sam Sanader.

U drugom slučaju Sanadera se sumnjiči za zloporabu položaja premijera kako bi bivšeg prvog čovjeka HEP-a Ivana Mravka nagovorio na nezakonito davanje zajma od 15 milijuna kuna - oko 2 milijuna eura - tvrtki Dioki, čiji je vlasnik Sanaderov prijatelj Robert Ježić.

Ježić je također uhićen, a zanimljivo je da je on i vlasnik riječkog dnevnika „Novi list“, ali i najveći pojedinačni donator u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića.

Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je austrijskim vlastima uputilo zahtjev za izručenje Sanadera i svu za to potrebnu dokumentaciju. Očekuje se da će najkasnije u utorak papiri biti u Salzburgu, gdje bivši hrvatski premijer u ćeliji 79 istražnog zatvora Okružnog suda izdržava dvotjedni ekstradicijski pritvor.

„Postupak ekstradicije je pokrenut, i stvari idu svojim tijekom“,
kaže Mladen Bajić.
Mladen Bajić: Ne možemo predlagati kaznu ako je istraga tek u tijeku.

Mediji špekuliraju o tome da bi Sanader mogao 'dobiti' 13 do 15 godina zatvora. Bajić upozorava na oprez.

„Ne! To je smiješno! Ne možemo predlagati kaznu ako je istraga tek u tijeku. Pitanje je što će istraga pokazati? Hoće li uopće biti podignuta optužnica? To je redoslijed postupanja državnog odvjetnika po Zakonu o kaznenom postupku. Dakle, preuranjeno je govoriti o tim stvarima kao što je to bilo posljednjih dana po hrvatskom tisku“,
kazao je Bajić.

Državno odvjetništvo ima dobre odnose sa službama SAD

Bajić je komentirao bučne reakcije oporbenih socijaldemokrata, ali i predsjednika Josipovića, da se'pustilo' Sanadera da pobjegne, odnosno da ga se moglo onemogućiti da iziđe iz zemlje dok mu Sabor ne skine imunitet.

„Nije bilo nikakavog opravdanog razloga da bi mi sudu predložili određivanje zatvora zbog opasnosti od bijega. Vama je poznato – isto kao i nama – da se on dan ranije bio vratio u zemlju“, naveo je on.

A i da se Sanaderu oduzelo putnu ispravu, ni to ga ne bi moglo spriječiti da ode iz Hrvatske - ako želi, naglasio je Bajić.

„Jer se osobna iskaznuica ne može oduzeti. A s osobnom iskaznicom možete otić kud god hoćete. Mogao je otići u Italiju. A u Ameriku nije mogao ni ovako, ni onako“
, kaže Bajić.

Mediji prenose jedan od američkih dokumenata iz Wikileaksa, kako je Bajić još pred gotovo godinu dana najavio američkoj strani istrage protiv Sanadera.

„Ne mogu potvrditi autentičnost, ali mogu potvrditi da Državno odvjetništvo ima jako dobre odnose s nadležnim službama i tijelima Sjedinjenih američkih država, jer od njih – pogotovo u međunarodnoj suradnji .- dobijamo dragocjene podatke“,
kaže Bajić.

Inicijativa za minimalnu plaću osumnjičenim političarima


Dodajmo i da je u ponedjeljak povodom „slučaja Sanader“ na adresu predsjednice Vlade Jadranke Kosor stiglo otvoreno pismo laburista Dragutina Lesara, koji traži da se - izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika i saborskih zastupnika - osumnjičenim političarima – dok su u pritvoru – isplaćuje samo minimalna plaća. Naime - prema Zakonu o radu - radnik koji završi u istražnom zatvoru istog trenutka gubi plaću, a poslodavac prema njemu nema nikakvih obaveza osim plaćanja mirovinskog i zdravstvenog doprinosa, i to na minimalnu osnovicu.
Dragutin Lesar, Foto: Enis Zebić

Slično je i sa državnim službenicima kojima u slučaju pritvaranja odmah slijedi suspenzija iz službe i pravo na 60 posto plaće, odnosno 80 posto uzdržava li člana obitelji.

“Aktualno imamo slučaj bivšeg dužnosnika, a sada zastupnika, koji je u pritvoru u inozemstvu,“
kaže Lesar.

„Po neslužbenim informacijama, on nije aktivirao pravo na plaću, ali – ako to želi – on to može, i primat će punu plaću kao da je na radnom mjestu u Saboru. Ja smatram da bi zbog društvene pravednosti i odgovornosti državni dužnosnici koji završe u zatvoru imali pravo tek na minimalnu plaću propisanu zakonom o minimalnoj plaći. Neka bar u tom dijelu bude određena količina jednakosti, pa makar u kriminalu!“
rekao je on.
XS
SM
MD
LG