Dostupni linkovi

U očima Mona Lise nalaze se sitni brojevi i slova


Svi koji pogledaju sliku Mona Lise obično se fokusiraju na njen zagonetni osmijeh. Ovo umjetničko djelo Leonarda da Vinčija je ponovo u centru pažnje, jer su eksperti došli do novog otkrića.

Eksperti su uz pomoć tehnika velikog uvećanja u zjenicama Mona Lise otkrili slova i brojeve. Prema njihovim riječima, jedva uočljivi brojevi i slova predstavljaju stvarni Da Vinčijev kod današnjice.

Ovo otkriće se podudara sa sadržajem knjige Dena Brauna (Browna) u kojem se navodi da slika Mona Lise sadrži tajne tragove o Svetom gralu, piše "Daily Mail".

"Simbole je nemoguće vidjeti golim okom, ali sa povećalom se jasno vide. U desnom oku se čini da se nalaze slova L i V koja bi mogla označavati inicijale umjetnika, dok se u lijevom oku također nalaze simboli koji još uvijek nisu definisani. Čini se da se radi o slovima C i E, a moglo bi biti i slovo B. U pozadini se vidi broj 72 koji se može protumačiti i kao slovo L i broj 2. Treba uzeti u obzir da je slika stara skoro 500 godina i da više nije tako oštra i čista kao kada je prvi put naslikana. Preliminarne analize su pokazale da simboli nisu nastali greškom i da ih je umjetnik s namjerom naslikao", rekao je Silvano Vinćeti, predsjednik talijanskog Nacionalnog komiteta za kulturno nasljeđe čiji su eksperti otkrili simbole.

Istraživanje je započelo kada je član komiteta otkrio staru knjigu u antikvarnici koja se odnosi na simbole u očima Mona Lise.Vinćeti je član grupe koja traži dozvolu za ekshumaciju Da Vinćijevih ostataka iz njegovog groba u dvorcu Amboise koji se nalazi u Francuskoj.

Eksperti žele analizirati njegovu lobanju kako bi mogli odrediti izgled njegovog lica i utvrditi da li je Mona Lisa, koja je vlasništvo francuske vlade i koja se nalazi u muzeju Louvre, u stvari feminizirani autoportret samog umjetnika.
XS
SM
MD
LG