Dostupni linkovi

Obama i supruga mole se za Holbrukov oporavak


Američki predsednik Barak Obama i njegova žena u nedelju su se pomolili za oporavak specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan Ričarda Holbruka, koji se nalazi u kritičnom stanju posle operacije na srcu, saopšteno je iz Bele kuće.

Obama je Holbruka nazvao "značajnom figurom američke spoljne politike", koja je odigrala presudnu ulogu u razvoju politike SAD u Avganistanu.

"Ričard Holbruk je značajna figura američke spoljne politike, presudan član u mom timu za Pakistan i Avganistan, i neumorni javni službenik koji je pridobio divljenje američkog naroda i celog sveta", naveo je Obama u saopštenju.

Holbruk (69), idejni tvorac Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH 1995, bio je u petak u Stejt departmentu u Vašingtonu na sastanku sa državnom sekretarkom Hilari Klinton, kada mu je pozlilo.

Doktori u Univerzitetskoj bolnici "Džordž Vašington" u koju je Holbruk primljen, operisali su ga 20 sati, u pokušaju da mu zapuše pukotinu na zidu aorte koja sprovodi krv iz srca. Prema rečima portparola Stejte departmenta Pi Džej Kroulija operacija je završena juče ujutru, a sinoć su lekari Holbrukovo stanje ocenili kao stabilno, ali kritično.
XS
SM
MD
LG