Dostupni linkovi

Clinton nezadovoljna zastojem u palestinsko-izraelskim pregovorima


Američki državni sekretar Hillary Clinton izrazila je nezadovljstvo zbog zastoja u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.

Ne predloživši nikakav novi put ka miru na Bliskom istoku, najavila da će SAD nastaviti da teže napretku, prenose agencije.

Precizirala je da će se promovirati indirektni pregovori o ključnim pitanjima, uključujući granice, jevrejska naselja, palestinske izbjeglice i status Jerusalema. Ona je istakla da administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame neće izgubiti nadu.

Obama je 1. septembra bio domaćin bliskoistočnim liderima u Bijeloj kući uoči početka direktnih pregovora obnovljenih uz velike napore Washingtona poslije skoro godinu dana zastoja.

Početak pregovora najavljivan je na velika zvona, ali je palestinska strana odbila da ih nastavi već 26. septembra, poslije isteka desetomjesečnog izraelskog moratorija na izgradnju jevrejskih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali.

Clinton je sinoć najavila da će SAD nastaviti da insistiraju na rješenju, pozvavši Izraelce i Palestince da ostave po strani međusobne razlike, javio je AP.
XS
SM
MD
LG