Dostupni linkovi

Sarkozi i Merkel pozdravili dolazak njemačke jedinice u Francusku


Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkoz izrazili su u petak u Fribourgu zadovojstvo zbog zvaničnog postavljanja prve njemačke borbene jedinice na francuskom tlu od 1945. godine.

Na konferenciji za štampu upriličenoj povodom 13. sjednice francusko-njemačkih ministara, Angela Merkel je "izrazila zadovoljstvo što su njemački vojnici danas dobrodošli na francuskom tlu", prenio je AFP.

"Za mene to ima veliku simboličnu snagu nakon svih nedjela u nacističkom periodu za koje je Njemačka okrivljena", kazala je ona.

"Mi smo dvije suverene zemlje, dvije zemlje u miru, dvije zemlje koje su osnivači Evrope. Znajte dobro da je za sve Francuze dolazak njemačkih vojnika na naš teritorij novi signal dubine našeg prijateljstva i volje da se ukorijeni prijateljstvo između njemačkog i francuskog naroda", kazao je Nicola Sarkozi.

Jedan dio francusko-njemačke brigade, 291. bataljon njemačkih lovaca, treba da bude zvanično postavljen u južnom predgrađu Strasboura, u prisustvu ministara odbrane dviju zemalja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG