Dostupni linkovi

Evropska komisija bez komentara o Sanaderovom odlasku


Evropska komisija ne želi komentarisati odlazak iz Hrvatske bivšeg premijera Ive Sanadera i njegov ulazak na teritorij EU-a, ali ističe da su Hrvatska i Slovenija ratificirale evropsku konvenciju o izručenju, a da se u slovenačkim odnosima s drugim članicama primjenjuje evropski nalog za hapšenje.

"I Hrvatska i Slovenija su 1995. potvrdile Evropsku konvenciju o izručenju iz 1957., koja je primjenjiva u odnosima između dviju država. Što se tiče slovenskih odnosa prema drugim članicama EU-a, na snazi je Okvirna odluka o evropskom nalogu za hapšenje. Budući da Evropska komisija ne zna pojedinosti toga slučaja, nemamo više komentara", rekao je Matthew Newman, portparol komesara za pravosuđe Viviane Reding.

Newman je tako odgovorio na novinarsko pitanje kakav je postupak u Evropskoj uniji kad bjegunac iz Hrvatske ode na teritoriju EU-a, koliko se tamo može zadržati i koje su obaveze EU-a u takvim slučajevima, prenijela je Hina.

Sanader je u četvrtak prije podne, prije nego mu je Hrvatski sabor skinuo imunitet, napustio Hrvatsku, prešavši hrvatsko-slovenačku granicu na prelazu u Bregani.
XS
SM
MD
LG