Dostupni linkovi

WikiLeaks: Beograd 2008. tačno znao gdje je Mladić


Vlada Srbije tačno je znala gde je Ratko Mladić 2008, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši iz te godine koju je objavio Wikileaks, a prenio New York Times

U najnovijoj diplomatskoj depeši na internet portalu Wikileaks, američki zvaničnici prenose Vašingtonu zabrinutost zbog nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Američki diplomata citira španskog kolegu Ramona Abaroa koji je 2008. ocijenio da "Srbija uopšte ne sarađuje sa Haškim tribunalom i da savršeno dobro zna gdje se nalazi Ratko Mladić".

U julu 2008., vladu Vojislava Koštunice naslijedila je vlada Mirka Cvetkovića.

Obelodanjena prepiska otkriva stavove pojedinih diplomata koji smatraju da Mladiću u skrivanju pomažu pojedini ruski zvaničnici. O tome je, navodno, sa Rusima razgovarao i šef kabineta predsednika Srbije Miki Rakić, koga opisuju kao posebno sumnjičavog prema onima koji su lojalni bivšem generalu.

Prema procurelim depešama, nevoljnost Rusa da hapse Mladića uklapa se u stavove te države da je Haški tribunal instrument Zapada protiv pravoslavnih Slovena.

Diplomatski telegrami otkrivaju i ocjenu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni Valentina Incka, koji smatra da su Sjedinjene Američke Države okrenule leđa potrazi za bjeguncima.
XS
SM
MD
LG