Dostupni linkovi

Otkriven pravi Da Vinčijev kod


Kodirani rukopis slavnog renesansnog umjetnika Leonarda da Vinčija pronađen je u javnoj biblioteci u gradu Nantu na zapadu Francuske.

Dragocjeni tekst je otkriven zahvaljujući lokalnom novinaru, koji je primijetio da se dokument spominje u biografiji velikog majstora, pa je tako uspio da mu uđe u trag, prenosi portal 24sata.

Rukopis se nalazio među 50.000 drugih materijala, koje je bogati kolekcionar, izvjesni Pjer-Antoan Labušer, poklonio biblioteci 1872. godine i koji su skoro 150 godina skupljali prašinu u skladištu zgrade.

Tekst je pisan zdesna nalevo u tipično Da Vinčijevom stilu i za njegovo čitanje potrebno je ogledalo.

"Napisan je, najvjerovatnije, na italijanskom jeziku iz 15. vijeka, a možda i na drugim jezicima", izjavila je Agnes Marseto, direktorka gradske bibiloteke Nanta.

Za sada, sadržaj rukopisa - koji se sastoji od nekoliko redova teksta na požutjelom parčetu hartije - predstavljaju misteriju i stručnjaci tek treba da ga dešifruju.

Ovo je drugi rijedak rukopis koji je otkriven u Labušerovoj zbirci. Godine 2008. arhivskom materijalu biblioteke pronađena je dotad nepoznata partitura Volfganga Amadeusa Mocarta.
XS
SM
MD
LG