Dostupni linkovi

U Kini blokirani strani internet sajtovi


Internet sajtovi više stranih medija blokirani su danas u Kini, dan uoči uručenja Nobelove nagrade za mir uhapšenom kineskom disidentu Liju Sjaobou, čemu se Peking oštro protivi.

Agencija Frans pres podseća da su strani portali kao što je CNN, BBC ili francuska televizija TV5, takođe bili cenzurisani 8. oktobra kada je Nobelov komitet objavio dobitnika ovogodišnje nagrade za mir.

"Kineski narod i ogromna većina ljudi u svijetu protive se izboru Nobelovog komiteta", rekla je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džijang Ju. Ona je ove nedelje članove Nobelovog komiteta nazvala "klovnovima".

Jedan od vođa pokreta za demokratiju na trgu Tjenanmen 1989. godine Liju Sjaobo (54) osuđen je krajem 2009. na 11 godina zatvora za "subverziju" kao koautor Povelje 08, u kojoj se traži demokratizacija Kine.

Nagrada će u Oslu biti uručena predstavnicima njegove porodice, a simbolično će stajati prazna stolica i slika na mestu gde bi on trebalo da sjedi.

Peking je poslednjih nedjelja pojačao pritiske na diplomate i aktiviste za ljudska prava da ih odvrati od prisustvovanja ceremoniji dodjele nagrada.
XS
SM
MD
LG