Dostupni linkovi

Ulcinjska plaža zatrpana tonama smeća iz Albanije


Velika plaža kod Ulcinja zagađena je tonama smeća, koje je, kako se pretpostavlja, uglavnom stiglo iz susjedne Albanije, rekli su danas crnogorski ekolozi.

"To je uobičajena pojava posle nevremena, ali ove godine je izraženije. Dominiraju plastične flaše, medicinski otpad, a ima i djelova kućnih aparta",saopštio je direktor lokane nevladine organizacije "Zeleni korak" Dželal Hodžić.

Prema njegovim riječima, značajne količine smeća vjerovatno su stigle iz Albanije, gdje su ga sa deponija kod Skadra na obalama Drima i Bojane "pokupile" nabujale rijeke i izbacile u Crnu Goru.

Dodao je da je otpad dijelom i iz Crne Gore, iz Skadarskog jezera iz koga se izliva Bojana i kod Ulcinja uliva u Jadransko more.

Direktor ekološke nevladine organizacije je apelovao na nadležne da "problem rješavaju" sa albanskom stranom, "na regionalnom nivou, kako bi se otklonio uzrok i izbjeglo da se svake godine ponavljaju iste scene".

Direktorka Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Daliborka Pejović rekla je za naš Radio da se i u Crnoj Gori i Albaniji "moraju riješiti ozbiljni komunalni problemi" . Pejović navodi da je neophodno izgraditi deponije, kako bi se otpad "propisno skladištio i tretirao" .
XS
SM
MD
LG