Dostupni linkovi

Haško tužilaštvo: Biljana Plavšić među rezervnim svjedocima


Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je danas da namjerava da odustane od 12 svjedoka na suđenju ratnom vođi bosanskih Srba optuženom za genocid i ratne zločine, Radovanu Karadžiću, a da će desetoro drugih dobiti status "rezervnih".

U saopštenju se navodi da bi na taj način bilo skraćeno vrijeme suđenja.

Među "rezervnim" svjedocima nalazi se i Biljana Plavšić, koja je poslije Karadžića bila predsjednica RS, i koja je odslužila jedanaestogodišnju kaznu zatvora nakon suđenja u Hagu, dok je među svjedocima od kojih se odustaje i Dejvid Oven, nekadašnji mirovni pregovarač u BiH.

Status "rezervnog" svjedoka dobio je i portugalijski diplomata Žoze Kutiljero. On je u martu 1992. godine sa Alijom Izetbegovićem, Matom Bobanom i Karadžićem postigao sporazum radi sprečavanja sukoba u BiH, koji je nazvan "Kuteljerov plan", a sa kojeg je Izetbegović kasnije povukao svoj potpis.

Preostali "rezervni" svjedoci su Elvir Jahić, Suada Hadžović, Vitomir Žepinić, Morten Torkildsen, Bilal Hasanović, Muharem Mujanović i još dva zaštićena svjedoka.

Na listi svjedoka za koje Tužilaštvo traži da budu isključeni, osim pet zaštićenih, nalaze i Mirsad Tokača, Ronald Ejmers, Vahid Karavelić, Melika Malešević, Jan de Kuijer i Miloš Mitrović.
XS
SM
MD
LG