Dostupni linkovi

WikiLeaks:Nato imao odbrambene planove za Baltik nakon konfilkta u Gruziji


Vašington i njegovi zapadni saveznici početkom godine su, prvi put od okončanja hladnog rata, zacrtali povjerljive vojne planove, prema kojima bi se, u slučaju ruske vojne agresije na Poljsku ili Baltičke zemlje, u njihovoj odbrani angažovalo devet divizija, piše Gardijan, prenoseći procurele informacije sa Vikiliksa.

Britanski dnevnik piše o tajnim planovima NATO-a za odbranu djelova istočne Evrope od Rusije.

Pretpostavlja se da su lideri NATO-a, nakon višegodišnjih transatlantskih razmirica oko nove politike, na prošlomjesečnom samitu u Lisabonu bez mnogo buke usvojili tu strategiju.

Strategija, navodi britanski list, do sada nije objelodanjena, a američki Stejt dipertment, uprkos politici resetovanja odnosa sa Rusijom za koju se zalaže predsjednik Barak Obama, strahuje da bi značajan pomak u vojim planovima NATO-a mogao da izazove nepotrebnu napetost između Vašingtona i Moskve.

Američka diplomatska prepiska ukazuje i na zabrinutost zbog ogromnog rasta trgovine oružjem u istočnoj Evropi.

Amerika, piše Gardijan, neprekidno vodi bitku kako bi osujetila doturanje oružja iz zemalja poput Ukrajine, Bugarske, Jermenije i Kine terorističkim organizacijama i nestabilnim režimima na Bliskom istoku.

Američki zvaničnici su pokušali da intervenišu u više desetina poslovnih transakcija kojima bi oružje bilo prodato Iranu, Iraku, Jemenu i grupama na jugu Sudana.
XS
SM
MD
LG