Dostupni linkovi

Porodice streljanih u Katinskoj šumi ne traže odštetuFederacija katinskih porodica koja okuplja rodbinu oko 22.000 poljskih oficira, vojnih zarobljenika koji su po naređenju vrhuške Kremlja u proleće 1940. godine streljani u Katinskoj šumi i još nekoliko mesta Sovjetskog Saveza, ogradila se kategorično od ideja da bi Rusija trebalo za taj masakr da plati odštetu.

"Nema te cene za smrt muža, oca ili brata. Nema te cene za čast i dostojanstvo Poljaka", saopštila je na svom sajtu Federacija.

Katinske porodice su na ovako oštru reakciju naveli zahtevi iz poljske opozicije, pre svega lidera opozicionih konzervativaca, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, da posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Poljskoj 6. novembra treba iskoristiti da se zatraži odšteta od Moskve za taj ratni zločin nad Poljacima.

Ti glasovi su učestali pošto je u petak Duma ruskog parlamenta u posebnoj deklaraciji prvi put zvanično osudila masakr u Katinskoj šumi blizu Smolenska, kraj Harkova, u mestu Mednoje, u Minsku i u današnjoj Ukrajini kao staljinistički zločin.
XS
SM
MD
LG