Dostupni linkovi

Južna Koreja naredila novinarima da napuste Jeonpjeong


Nekoliko sati po početku zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje u vodama oko Korejskog poluostrva, južnokorejska vlada naredila je u nedelju novinarima da napuste ostrvo Jeonpjeong, metu nedavnog napada severnog suseda.

Severnkorejska artiljerija u nedelju je ponovo napala to ostrvo, na kome se nalazi oko 190 novinara, ali nijedna granata nije pala na kopno.

Ministar odbrane Južne Koreje Li Hi Von rekao je da novinari moraju da napuste ostrvo Jeonpjeong pošto "situacija nije dobra".

Ranije planirane zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje su počele danas, a prema predviđanju agencije AP sigurno će povećati napetost na Korejskom poluostrvu.

Vašington tvrdi da su manevri u kojima učestvuje i nosač aviona na atomski pogon "Džordž Vašington" rutinski i planirani mnogo pre napada.

Severnokorejska vojska je rasporedila konvencionalne rakete zemlja - vazduh na lansirne rampe u jednoj bazi na zapadnoj obali, usmerivši ih na južnokorejske borbene avione koji lete blizu granice, prenela je južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

"Pokrenućemo nemilosrdni protivnapad prema svakom izazivačkom potezu koji ugrožava našu teritoriju", prenela je Korejska centralna novinska agencija uvodnik iz glavnog severnokorejskog lista Rodong Sinmun.

Granica između Severne i Južne Koreje jedna je od najbolje čuvanih na svetu, a poluostrvo je zvanično i dalje u ratu, pošto je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.
XS
SM
MD
LG