Dostupni linkovi

Indijski premijer uvučen u korupcijski skandal


Indijski premijer Manmohan Sing, uvučen je u skandal koji poprima sve veće razmjere jer opozicija dvije sedmice blokira rad parlamenta tražeći cjelovitu istragu.Premijer se u utorak pred Vrhovnim sudom izjasnio zašto je 16 mjeseci zanemarivao sumnje u korupciju svog ministra za telekomunikacije.

Singov zastupnik odgovarao je pred sudom o aferi vezanoj za ministra za telekomunikacije koji je navodno državni budžet oštetio za oko 40 milijardi dolara.

Ministar Andimuthu Raja podnio je ostavku 14. novembra nakon što je optužen da je 2008. prijateljskim kompanijama, a neke od njih nisu ispunjavale tenderske uslove, po niskim cijenama prodao licence za mobilnu telefoniju.

Opozicioni zastupnik pozvao je 2008. Singa da istraži slučaj ministra Raje, no tek nakon 16 mjeseci dobio je objašnjenje da nema dovoljno dokaza za istragu.

Sing odbacuje optužbe za nedjelovanje i tvrdi da želi kazniti sve krivce. Opozicija ga optužuje da je odbio djelovati čuvajući svoga koalicionog partnera, jer je Raja iz male pokrajinske stranke DMK koja je pomogla Kongresnoj stranci da postigne većinu u parlamentu.

Vrhovni sud nema ovlasti procesuirati premijera, ali moguća ocjena da je premijer propustio postupiti po optužbama za korupciju, dovela bi u pitanje Singov ostanak na dužnosti, javlja Rojters.
XS
SM
MD
LG