Dostupni linkovi

Zukorlićeva Islamska zajednica kritikuje Tadića zbog diskriminacije


U Islamskoj zajednici Srbije na čijem čelu je Muamer Zukorlić navode da je posjeta Borisa Tadića Novom Pazaru potvrdila da su Bošnjaci diskriminisani u Srbiji.

U saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ,izražava se ogorčenje zbog "nedržavničkog i diskriminatorskog" ponašanja predsjednika Srbije tokom posjete Novom Pazaru u ponedjeljak.

Mešihat je u saopštenju naveo da je Tadić posetio Petrovu crkvu, a ignorisao Islamsku zajednicu na prostoru sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Mešihat smatra da je predsednik Srbije Boris Tadić time "potvrdio da višegodišnja diskriminacija nad Bošnjacima i muslimanima ima podršku od samog vrha državne vlasti".

"Najava značajne finansijske pomoći Sandžaku, očito se odnosi samo na one koji prihvate da budu okupljeni u Petrovoj crkvi. Potenciranje predsjednika da će svakom Bošnjaku ili muslimanu pojedinačno obezbediti vjerska i etnička prava predstavlja nastavak negiranja kolektivnih i institucionalnih prava Bošnjaka i muslimana, što predstavlja zatvaranje vrata pred rješavanjem nagomilanih problema u Sandžaku dijalogom", navodi se u saopštenju.

Mešihat je saopštio da je Tadić posjetom pokazao dosljednost dosadašnjem odnosu državnih vlasti prema Bošnjacima, gdje se ignoriše volja bošnjačkog naroda, a za sagovornike prihvataju "prorežimski faktori".
XS
SM
MD
LG